Over de vereniging

Wat is het verschil tussen een studievereniging en een studentenverenging?

Een studentenvereniging is voor iedereen, terwijl een studievereniging zich specifiek richt op een opleiding. De Leidse Biologen Club (LBC) werkt ook veel samen met de opleiding. De LBC regelt onder andere de studieboekverkoop, heeft inspraak in de kwaliteit van het onderwijs en praat mee op landelijk niveau over alle opleidingen biologie in Nederland.

Waarom moet ik lid worden van de Leidse Biologen Club?

De Leidse Biologen Club is een laagdrempelige vereniging die verschillende voordelen met zich meebrengt: je kunt studieboeken kopen met korting, je krijgt toegang tot een enorm divers activiteitenaanbod en sinds kort heeft de LBC ook een kennisbank met samenvattingen en oefententamens.

Ook kun je naast je studie extra ervaring opdoen door plaats te nemen in een van onze vele commissies of organen. Je leert veel mensen kennen en maakt vrienden voor het leven (of je haalt er een leuke stage uit!)

Wie draagt de verantwoordelijkheid binnen de Leidse Biologen Club?

De Leidse Biologen Club wordt gerund door een vijfkoppig studentbestuur, bestaande uit een voorzitter, secretaris, penningmeester, bestuurslid onderwijs en bestuurslid externe zaken. Het bestuur wisselt jaarlijks in de eerste week van september. Zij staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

De Introductieperiode wordt georganiseerd door de Introductiecommissie. Zij gaan alleen over de activiteiten in september, niet over de vereniging.

Moet je een ontgroening doormaken om lid te mogen worden?

Absoluut niet! Er is geen sprake van een ontgroening. Om lid te worden vul je een formulier in en betaal je contributie. Bovendien zijn wij aangesloten bij de Universiteit Leiden die strenge regels hierover handhaaft. Alle activiteiten die wij organiseren zijn optioneel.


Over de introductieperiode

Wat is het verschil tussen de EL CID en de introductieperiode van de LBC?

Tijdens de EL CID maak je kennis met de stad Leiden, het studentenleven en is er de mogelijkheid om langs te gaan bij alle studentenverenigingen die de stad biedt. De Introductieperiode van de LBC is gefocust op de opleiding en de vereniging zelf. Iedereen die je tijdens deze periode ontmoet zal een van jouw studiegenootjes of docenten zijn. Je kent meteen iedereen. Enorm leuk dus!

Passen de activiteiten in mijn studierooster?

Jazeker! Wij hebben samen met de opleiding ervoor gezorgd dat jij zonder zorgen de eerste weken van je studie kan combineren met de activiteiten.

Ik woon (nog) niet in Leiden. Maakt dat uit?

Zeker niet. Een deel van de activiteiten vindt 's middags of op de vroege avond plaats en geven daarna genoeg mogelijkheden om weer met het OV naar huis te gaan. Twee activiteiten, namelijk de kroegentocht en het eindfestival, zijn misschien wat lastiger te combineren met een lange treinreis. Als je van tevoren aangeeft dat je liever in Leiden slaapt, dan gaan wij ons best doen om een slaapplek voor jou te regelen. Stuur in dat geval een mailtje naar introductie@leidsebiologenclub.nl.


Toegankelijkheid

Hoe toegankelijk is de introductieperiode?

De LBC is een open en progressieve vereniging die heel veel waarde hecht aan jezelf zijn. Wij discrimineren niet op basis van afkomst, gender, seksuele voorkeur of geloofsovertuiging. Als jij bijvoorbeeld graag met hen/hun aangesproken wilt worden, vinden we het alleen maar fijn als je ons corrigeert of van tevoren inlicht!

Verder kun je op het aanmeldformulier aangeven waarvan jij graag wilt dat wij daar rekening mee houden. Dit mag alles zijn: van een dieetvoorkeur tot een (niet-)medische situatie waarvan wij op de hoogte moeten zijn als je meedoet met de activiteiten. Op deze manier kunnen we jouw plezier en/of veiligheid waarborgen.

Verder zijn de meeste activiteiten rolstoeltoegankelijk en geschikt om aan te passen waar nodig, met uitzondering van de sportactiviteit.

Is toegankelijkheid iets waar je je zorgen over maakt? Laat het ons alsjeblieft weten en dan kunnen we het samen uitzoeken. Stuur een mailtje naar introductie@leidsebiologenclub.nl!

Wat is jullie drank- en drugsbeleid?

Wij hanteren een strikt zero tolerance-beleid. Voor alcohol geldt dat alléén mensen van 18 jaar of ouder dat mogen nuttigen. Minderjarige studenten die meedoen met de introductieperiode worden in de gaten gehouden en krijgen op activiteiten waar alcohol geschonken wordt géén 18+ polsbandje. Als wij jou toch betrappen met alcohol word je verwijderd van de activiteit of bellen wij jouw ouders/verzorgers om je op te komen halen.

Wat betreft drugs: ongeacht je leeftijd worden er géén drugs getolereerd op onze activiteiten. Hieronder vallen ook legale drugs, zoals wiet. Wanneer wij jou betrappen met drugs, word je verwijderd van de activiteit of bellen wij jouw ouders/verzorgers om je op te komen halen.

Ben je nog geen 18? Dit klinkt misschien afschrikwekkend, maar ook zonder alcohol is het een ontzettend leuke periode om aan mee te doen. Er zijn best wat leden die niet of weinig drinken.

De informatie die op deze webpagina staat is zorgvuldig samengesteld door de Introductiecommissie van de Leidse Biologen Club. Vragen? Stuur een mailtje naar introductie@leidsebiologenclub.nl!